Téli nyári gumiabroncs

Téli, nyári és négy évszakos autógumik .

Eltérések
A nyári és a téli gumikat különböző feltételekre szabták.
A nyári gumik nagyobb, zárt mintázatúak, keményebb gumikeverékből készülnek. Ezáltal biztosítják a megfelelő tapadást magas hőmérsékleten, nagy ellenállás és nagy sebesség esetén. Ezzel szemben alacsony hőmérsékleten, mivel kevésbé rugalmasak, hiányzik a szükséges tapadás. Mindez biztonsági szempontból olyan veszélyt jelent, amely miatt baleset esetén a nyári gumit használó autóst 20%-ban vétkesnek ítélhetik*. 

A modern téli gumik puhább anyagkeverékből készülnek, mintázatuk kis egységekből áll, éles kereszt- és hossziránti barázdákkal. A kis lamellák nagyobb biztonságot nyújtanak kis súrlódási együtthatójú utakon is, alacsony hõmérsékleten, hóban és jégen.

Hasonlóságok

Míg mintázatuk és anyagkeverékük különbözik, a kényelem és az üzemanyagfogyasztás terén már nem tapasztalhatunk nagy eltéréseket. A modern téli gumik csendesek és alacsony a gördülési ellenállásuk. Aki tehát az idõszaknak megfelelõ gumit használja, nagyobb biztonságban tudhatja magát.

Melyiket érdemes választani?

Minden évben ugyanazzal a problémával találkozunk. A nyári gumival felszerelt autók szinte korcsolyáznak az úton, megpróbálva felvenni a harcot a nehezített útviszonyokkal, sikertelenül. A “csúszkálás” gyakran balesettel végződik, amely olykor sajnos szomorú kimenetelű is lehet.

Csak az tudja megelőzni az ilyen eseteket, aki időben felkészül a téli útviszonyokra és a kocsi futóműveire is “csizmát húz”. 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik a megfelelő téli gumi. A modern téli gumik apró mintázatukkal nagyon hasonlítanak a nyári gumikhoz.  A  járművezetõk különleges tulajdonságokat várnak el a téli gumitól: biztonságos vezetést jégen és hóban, valamint, hogy nedves úton se tapadjon rosszabbul, mint a nyári gumik.

Ilyen tökéletes, minden körülmény között helytálló gumi azonban nem létezik. A gumitesztek meggyõzõen rámutatnak a különbségekre.

 A szaküzletek általában három gumitípust forgalmaznak: új gumikat, négy évszakos gumikat, valamint felújított gumikat.

A gumi anyagkeveréke a döntõ tényezõ.  A téli gumi profilja puhább a nyári gumiénál és jobban összesûríti alacsony hõmérsékleten a havat és a latyakot. További elõny, hogy jobb a nyomtartása és a tapadása ilyen útviszonyok között.

Az új téli gumik birkóznak meg a legkönnyebben a hóval és latyakkal. Mindez azért fontos, mert  télen ezekre a tulajdonságokra van leginkább szükség. 

A klasszikus téli gumiknál némileg drágább egész évben használható gumik kompromisszumos megoldást jelentenek. Ugyan télen valamivel jobbak, mint a nyári gumik, viszont nyáron nem nyújtanak olyan kényelmet, mint a nyári gumik. 

Fõleg havas úton mutatkoznak meg a négyévszakos gumik gyenge pontjai. Fékezésnél gyakran hiányzik a megfelelõ tapadás. Ezzel szemben kifejezetten környezetkímélõek, kevéssé kopnak és sokkal tovább tartanak.

Fontos: vásárláskor figyeljünk a minõségbiztosítási jelre. Ez a minõségi árujegy tájékoztat arról,  hogy a gyártás megfelel a jogi elõírásoknak.

Akik a jármû maximális sebességével közlekednek, ne szereljenek fel felújított gumikat a gépjárműre. Ezek a gumik inkább az alacsonyabb köbcentis, gyengébb motorú autókhoz ajánlottak. 

A megfelelõ gumi kiválasztásához mérlegelni kell, milyen tulajdonságokat részesítünk előnyben!